bus auto fiets
Naar boven
Blijf op
de hoogte
Menu
Blijf op
de hoogte

Genieten in de Overasseltse en Hatertse Vennen

Projectnieuws ·

In de buurt van Hof van Nijmegen, op slechts enkele minuten met auto of fiets, kun je in alle rust genieten van de prachtige natuur van de Overasseltse en Hatertse Vennen. Dit grote natuurreservaat is sinds 1964 in beheer van Staatsbosbeheer en bestaat uit glooiende rivierduinen, vele vennen en uitgestrekte heidevelden. Het is vrij toegankelijk voor publiek en vele bewoners in de omgeving en dagrecreanten maken hier volop gebruik van. Het natuurgebied is zoals een natuurgebied hoort te zijn. Kijk dan ook niet raar op als je even moet stoppen voor een herder met zijn kudde schapen.

Natuurlijke habitat 
De Overasseltse en Hatertse Vennen kennen een grote diversiteit aan zowel flora als fauna. Het natuurgebied bestaat uit 28 grotere en kleinere vennen met intrigerende namen als Gagelven, Botersnijder, Eendenven en Uivernest. Daarnaast kom je heide en natuurakkers tegen waar Staatsbosbeheer winterrogge verbouwt. In het vennengebied groeien veel bijzondere planten zoals beenbreek, snavelblies en zonnedauw. En na de zomer vind je er de prachtigste paddenstoelen. De vennen zijn daarnaast een prima leefgebied voor de vele diersoorten die er vertoeven. Zo broeden er tientallen soorten vogels en leven er dassen, reeën en vossen. Maar ook kleinere diersoorten als hermelijnen, salamanders, egels en eekhoorns hebben in de vennen hun natuurlijke habitat gevonden.

Wandelen, fietsen en paardrijden
Het afwisselende landschap biedt voor mensen uit de wijde omgeving een ideale plek voor natuurbeleving, ontspanning en rust. Maar ook voor sportieve activiteiten weten velen de Overasseltse en Hatertse Vennen te vinden. Het gebied heeft, naast een fietsroute en een ruiter- en menroute, ook twee mooie wandelroutes. de 'rode route' is 3,5 km lang en ideaal voor gezinnen met kinderen. Onderweg kom je bijvoorbeeld langs de "boomvalk". Dit is een spannende kabelbaan waar kinderen naar hartenlust van boom naar boom kunnen roetsjen. De andere wandelroute, de 'gele route', is 6,5 km lang en voert je langs alle vennen en al het moois wat dit natuurgebied rijk is. In de Overasseltse en Hatertse Vennen kun je tijdens alle seizoenen genieten van de prachtige, steeds veranderende, natuur. In de winter, als het goed vriest, veranderen de vennen bijvoorbeeld in prachtig natuurijs waar het prima vertoeven is voor jong en oud; ijspret in optima forma!

Lapjesboom
Een bezoek aan de Overasseltse en Hatertse Vennen is niet compleet als je niet de grote zomereik naast de beroemde ruïne van St. Walrick hebt bezocht. Deze boom, ook wel de lapjesboom genoemd, doet nog altijd dienst als 'koortsboom'. Volgens overlevering worden aan deze boom speciale krachten toegekend. Zo zou, volgens een volksverhaal, de boom zorgen dat een ziekte verdwijnt als er een lapje van een zieke in de boom wordt opgehangen. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds lapjes in de boom gebonden en worden er processies georganiseerd naar de ruïne en de koortsboom.

Meer informatie over de Overasseltse en Hatertse Vennen? Leer er alles over op de website van Staatsbosbeheer. Klik hier! 

  • Meer weten?

    Heb je vragen over dit project?
    Neem vrijblijvend contact op.

    Stel een vraag
  • KlokGroep